het Nieuw Utrechts Toneel

Een artistiek onderzoek naar werk vanuit het perspectief van mensen zonder werk.

Jaar

2021

Functie

Concept & regie

Waarom vinden we werken zo belangrijk? Wat is de noodzaak ervan? Hoe heeft het invloed op onze identiteit, status, gezondheid en leefomstandigheden? Het project out of office start vanuit gesprekken met mensen die om verschillende redenen niet werken en vertelt hun verhalen en ervaringen.

Vanuit acht verschillende gesprekken met mensen die geen werk hebben, werden acht verschillende kunstwerken gemaakt, elk door een andere kunstenaar. Een werkdag bestond uit een interview met iemand die niet werkt en naar aanleiding hiervan werd er op dezelfde dag een werk gemaakt geïnspireerd op de desbetreffende persoon. Het gesprek werd vastgelegd op audio, de ontwikkeling van het werk van de kunstenaar op beeld.

Deze kunstwerken zijn geëxposeerd op verschillende openbare locaties in Leidsche Rijn, bijvoorbeeld in de buitenlucht, van achter een raam of in de bibliotheek. Bij elk kunstwerk was het achterliggende verhaal te beluisteren en de ontwikkeling van het kunstwerk te zien. Publiek kon op eigen tempo en tijd de route lopen.

out of office is gemaakt door:
Concept & regie: Mariëlla van Apeldoorn | Research: Jordy Roeten & Mariëlla van Apeldoorn | PR foto: Sabine Rovers | Kunstenaars: Nina van der Mark, Noortje Sanders, Vince Blok, Daan Mulder, Sabine Rovers, Bo Yuan, Szu-Yi Wang en Naomi Nijbroek | Deelnemers aan het project: Johan Mendes, May Walid, Jacoba de Vries, Robbert Vesseur, Petra Smolders, Thea Patist, Martin Brand, Lotte, Lisa Cheng en Egecan Sari | Met dank aan alle locaties: Pathé (Dyanne de Hoop), Mitros (Iona Wattimena), Bibliotheek Leidsche Rijn (Petra Jansen), Leidsche Rijn Makelaars (Bert Jan Kusters), Mark Kamperhuis & Naomi Nijbroek, Buurtcentrum Hoge Weide (Susanne Stokvis) en Era Contour | Ook veel dank aan: Karin Stals, Mounhim Tahtahi, Fouzia de Waal (DOCK) en Erwin Mulder (de buurtwerkkamer) | Met steun van: Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds en Carel Nengerman Fonds