Het Nieuw Utrechts Toneel

Artistieke documentaire roadtrip langs hedendaagse gelovigen.

Jaar

2022

Functie

Concept & regie

ZIN is een religieuze roadtrip langs gelovigen en hun heilige plekken, in de brede zin van het woord. Een zoektocht naar zingeving, geloof en houvast. Een theatermaker, schrijver en fotograaf ontmoetten samen met een klein publiek verschillende gelovigen en brachten hun verhalen samen in een theatrale viering voor een groter publiek.

De zoektocht van ZIN bestond uit 7 besloten ontmoetingen met hedendaagse gelovigen. De gesprekken gingen over het hindoeïsme, de Islam, Vrijmetselaars, Wicca, Rooms-Katholieken en spirituele coaching. Tijdens elke ontmoeting was er ruimte voor interview en gesprek. Fotograaf Sabine Rovers legde de ontmoetingen vast en schrijver en religiewetenschapper Annemieke Dannenberg schreef vanuit elke ontmoeting teksten. Dit materiaal werd samen met muzikanten Cedric Vermue en Lieke Dijkstra verwerkt tot een theatrale presentatie en bijeenkomst, open voor iedereen. Een intieme muzikale viering van verschillende perspectieven bestaande uit verhaal, poezië, muziek en gesprek. Een bijeenkomst waarin een open nieuwsgierige houding zonder oordeel centraal stond, een mogelijkheid tot bezinning en delen.

De theatrale viering van ZIN was 7 keer te beleven in de studio van het Nieuw Utrechts Toneel op het Berlijnplein. Bekijk deze video om een impressie te krijgen.

ZIN is gemaakt door:
Concept, regie, tekst, spel: Mariëlla van Apeldoorn | Concept en tekst: Annemieke Dannenberg| Fotografie: Sabine Rovers | Muziek: Cedric Vermue & Lieke Dijkstra | Vormgeving: Bart Soldaat | Stage & tekst: Pim van Beelen | Mede mogelijk gemaakt door: Fentener van Vlissingen Fonds, Berlijnplein, Elize Mathilde Fonds